HERBATA ZIMOWA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Gorąca zimowa herbata to idealny dodatek do wieczornego seansu filmowego z najlepszą przyjaciółką. Plusem zimowych herbat jest możliwość przygotowaniach ich na wiele sposobów. Za każdym razem możesz wypróbować inne składniki i znaleźć taką, która zostanie Twoją ulubioną. W tym artykule odkryjesz przepis na herbatę z cynamonem oraz jabłkiem i poznasz kilka ciekawostek dotyczących przygotowywania herbaty.


SKŁADNIKI:

- Herbata czarna (osobiście wybieram Ahmad Tea London - Earl Grey )
- miód nektarowy lipowy
- laska cynamonu
- 1 jabłko
- 2 gwiazdy anyżu
- 4 goździki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Herbatkę zaparzamy w dzbanku.
2. Jabłko kroimy w plastry lub tak jak w moim przypadku użyłam foremek do pierników tworząc świąteczne gwiazdeczki.
3. Dodaj wybrane przez Ciebie przyprawy: laska cynamonu, gwiazdki anyżu, goździki i jabłko.
4. Herbatę można dosłodzić wedle uznania cukrem lub miodem. Pamiętaj o tym, żeby miodu nie dodawać do wrzątku! Jeżeli dodamy do bardzo gorącej wody miód straci swoje zdrowotne właściwości.

CIEKAWOSTKI:

- Spożywając napar możemy liczyć na prozdrowotne właściwości miodu - tym razem wybieram miód lipowy ze względu na działanie rozgrzewające i łagodzące podczas infekcji oskrzeli i zatok.

- Odpowiednia temperatura dla miodu to około 35 stopni celsjusza, ponieważ taka temperatura panuje w ulu. Większość swoich właściwości miód traci w temperaturze powyżej 45-50 stopni więc jeżeli liczymy na właściwości zdrowotne musimy chwilę poczekać aż się ostudzi.

- Jeżeli lubisz pić bardzo gorącą herbatę zastąp miód cukrem.




813D1DA6-3BDE-4ADA-909B-08D049C5AB11jpeg