Zupa krem z dyni

img_20171022_153310-216189530.png

Zupa krem z dyni

Jesienna pora to idealna okazja aby do swojego menu dodać potrawy z dyni. Jest wiele możliwości jej przygotowania m.in. risotto z dyni, placki, kotlety, makarony z dynią, ciasta, zupy łagodne i ostre.  Przepisów jest mnóstwo a czasu niewiele. Dziś przedstawię Wam mój przepis na aromatyczny krem z dyni.




Co potrzebujemy?


W roli głównej:

DYNIA

 

Marchew

dav

Ziemniaki

 

Cebula

Czosnek

 

Imbir

Ser

Pomarańcza

Przyprawy:

Curry

Sól morska

Pieprz

2 średniej wielkości dynie

4 ziemniaki

2 marchewki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

Kawałek kłącza imbiru




Jak to jest zrobione?

1. Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę, marchew, ziemniaki również obieramy i kroimy.

2. Na maśle kokosowym poddusić cebulę, czosnek, imbir.

3. Marchew i ziemniaki w osobnych garnkach gotuję aż zmiękną(tak dla pewnosci-bo nie wiem jak inni to robią że wrzucają wszystko do jednego smażą lub gotują i voila gotowe).

4. Do cebuli, czosnku i imbiru dodaję pokrojoną dynię, ugotowane ziemniaczki i marchew.

5. Zalewam wodą(w zależności od tego jaką chcecie uzyskać konsystencję).

6. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny.

7. Dodaję sok z pomarańczy i pół szklanki mleka kokosowego.

8. Dodaję przyprawy : curry, sól morska, pieprz.

9. Wszystko blendujemy na gładki krem.

10. Propozycje podania przedstawiam poniżej.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *